понеделник, 24 август 2015 г.

Уран - внезапни промени и нови идеи



Планетата Уран символизира силата, която се проявява като внезапни промени на жизнените модели, внезапна пренастройка на съзнанието, възбуждане на интуицията, бързо раждане на нови идеи и оригинални концепции. Уран може да бъде възприеман като канал, през който с бързината на електричеството протичат мощни сили в съзнанието. 

Уран се проявява също като импулси към независимост, към бунт, към странното, оригиналното и неочакваното
“Влиянието” на Уран не прави личността особено стабилна; но я прави канал, чрез който могат да се родят нови идеи. Когато Уран е силен в картата, факторът, символизиран от планетата (или планетите) в аспект с Уран, е наелектризиран, намагнетизиран, крайно зареден и, ако всичко върви добре, осветен. Ние виждаме, че Уран “действува” електрично, с внезапни импулси. Тази сила е необходима, за да се промъкне през сатурновата его защита и през бариерите на съзнателния разум. 

Противно на някои възгледи, Уран не винаги действува разрушително. Той се проявява като разрушение само когато има съпротива към влиянието му. Все пак (особено, ако Уран участвува в напрегнати аспекти), понеже някаква форма на съпротива обикновено присъства, транзитът на Уран се възприема като крайно разрушителен. 



По транзит Уран отстранява старото и революционизира начинът на съществуване на индивида в посочената област. Той носи радикални промени, които имат ефект на реорганизация (и обикновено, отначало дезорганизация) върху съзнанието, за да позволи появата на новия растеж. Психологично, той прониква в съзнанието под формата на някакви подсъзнателни идеи, чувства и осъзнавания – т.е. именно под прага на съзнанието. 


Затова неговите транзити са враждебни към потискания от всякакъв вид. Ако личността живее по сдържан начин, в който виталните елементи на неговата или нейната натурата се блокират, отхвърлят се, или се игнорират, без съмнение транзит на Уран образуващ съвпад, квадратура или опозиция с някоя от личните планети незабавно ще изнесе на повърхността интензивна конфронтация с тези части от натурата на личността.

 Уран винаги ускорява ритъма на природата и, следователно, индивидът, който изпитва един от тези транзити, често е възбуден, неукротим и обхванат от непреодолими желания за свобода и промени. В своето най-добро проявление Уран е велик освободител, будител и вдъхновител, който разбърниква вътрешния и външния живот на личността с такава интензивност, че всички неща след това никога не са същите. Тази планета може да бъде свързана с митологичния герой Прометей, откраднал огъня от боговете и дал възможност на хората да разширят сферата на знанията си. 

По време на транзитите на Уран повечето хора изпитват подбуда да отработят своята нужда от възбуждане, свобода и експериментиране. Те често ще правят радикални промени, за да променят това, което възприемат като преобладаваща жизнена ситуация. Малък процент хора, все пак, ще възприемат транзитите на Уран почти изцяло на вътрешно ниво, през което време те недоловимо ще революционизират своята позиция, разбиране и начин на изява в посочената област. 

Техният външен живот често ще отразява този нов подход към живота, но в такива случаи той не винаги е съвсем очевиден. По време на транзитите на Уран у индивида обикновено възниква импулс да избяга от ситуациите, които му се виждат като пречещи или нарушаващи неговата индивидуалистична себеизява. 

Но понякога най-конструктивният подход за личността, ако се предположи, че жизнената ситуация е фундаментално трайна и жизнено гъвкава, е да експериментира с радикалните промени в рамките на старата ситуация, независимо дали това е брак, работа, или каквото и да е още. Разширяването на себеразбирането, произтичащо от такава ситуация, често е значително по-голямо, отколкото би било при обикновено отхвърляне на старото и възбудено скачане в новото и различното. Това, разбира се, не отрича, че в някои области на живота понякога е необходима пълна революция или преполяризация. 

В много случаи влиянието на Уран може да бъде определено като културно, тъй като Уран започва там, където Сатурн свършва. Сатурн отбелязва границата на личното его съзнание, символизиращо колективните, културни норми и стандарти (един вид културно “супер его” в терминологията на Фройд). По такъв начин той е строг и ограничен. От друга страна Уран се промъква през тази стара структура с революционни импулси; а жестокостта на сатурновата граница обикновено я принуждава да се разцепи и да се разкъса на части. Психологичните прояви на 

Урановите сили, както се възприемат от индивида, са не само напълно постижими, но също стимулират разумът, който е открит за новото. В древната астрология планетата Меркурий е била известна като пратеник на боговете, термин, който звучи доста подобно на описанието на Ръдиар на транс-сатурновите планети като “посланици на галактиката”. По това време Меркурий бил свързван с творческите способности на хората. Разбира се, древните астролози – доколкото ни е известно - не са знаели за съществуването на Уран. 

Още повече много от алхимиците са знаели за творческата функция, по-дълбока (или по-висока) от нивото на рационалния разум, което е основното значение на Меркурий в съвременната астрология. Алхимиците свързвали тази творческа активност с окултното значение на Меркурий като обединител на противоположностите. От наша съвременна перспектива ние можем само да гадаем, дали са се позовавали на функцията на Уран, като не са имали такъв планетен символ, за да изразят това, което са изпитвали. 

Тази хипотеза изглежда все по-вероятна в светлината на факта, че много съвременни астролози твърдят - в противоречие на древната гръцка версия за достойнството и екзалтацията на Меркурий в Дева – че екзалтацията на Меркурий трябва да се счита във Водолей, знакът на Уран.

В своята дълбока и вдъхновена книга “Триптих”, Дейн Ръдиар говори за Уран като за “творческа сила на универсалния дух”. Той казва, че Уран се отнася до стадия на лична “трансфигурация”, а “индивидът, преминавайки я става изходен център за освобождаване на силите на “Универсалния Разум”. Той заявява също, че Уран може да бъде схващан като “Глас на Бога”, “творческата сила на загадъчния Звук, който, според старата традиция на Индия, обхваща цялото пространство...” “Силата на универсалния разум” е очевидна в необичайно бързото възприятие, което съпровожда Урановата настройка. 

То произтича от способността, чрез нарасналата психична възприемчивост, да се получават знания и разбиране от други измерения. Уран представя интуитивното разбиране и разпространение на рационалния процес отвъд бариерите на пространството и времето. Експериментирането, към което енергиите на Уран подтикват индивида изхожда от вътрешното усещане, че няма граници за човешкото знание; то идва от вътрешната вяра, че индивидът има способност да разбере живота по един по-всестранен начин и че той или тя има божественото право да се стреми към търсене на това знание, каквото и да диктува традиционната мъдрост. (Естествено много уранови хора са така погълнати от вълнението на откритието и експериментирането, че често стигат до крайности в своите позиции и мнения, и в такъв случай са склонни към фанатизъм, абсолютно пренебрежение на традициите и своеволно упорство.) 

Но все пак, “интуицията”, с която са надарени урановите хора, не е несъвместима с логиката. Например преди трийсет години Грант Леви посочва, че Уран действува по твърде логичен начин, но тази логика работи така бързо, че изглежда като интуиция. Той пише също, че Уран представлява разпространение на възприятията в сферите на свръх-съзнателната менталност, което може да интерпретираме като способност да се настроим на архетипичното ниво на знание на универсалния разум. 

Преминавайки границите на Сатурн и попадайки в сферите на Уран и Нептун, всички дуалности, всички противоположности, възприемани от ограничената “логика”, всички отделни форми започват да изчезват. В този момент започва сливане на разклоненията, в които урановото възприятие се проявява като виждане на нещата заедно, а не като или-или. С други думи, противоположностите на материалистичния логичен разум са видни заедно в едно мигновено пламване на възприятията, като част от една цяла, всестранна перспектива на живота.

Положението на Уран в домовете показва, къде личността потенциално може да изпита и използува тази пробуждаща се сила, където внезапните промени, интуицията и чувството за необходимост от голяма лична свобода се усещат най-непосредствено. Този дом показва, къде личността има нужда да се отклони от стандартните норми на изява и къде често ще отрича традицията и безполезните препятствия, за да направи това. 

Ако някой има Уран в ъглов дом, тук ще има особено силен подтик да изрази своята не шаблонност по очевидни, динамични начини. Ако от друга страна, Уран се намира в следващ или в падащ дом, личността може да има същият силен подтик за революционни и не шаблонни импулси, но може да вложи тези чувства в своята работа в ежедневния си живот по най-фин начин, произвеждайки, вероятно, достатъчно консервативно впечатление на повърхността.

0 коментара:

Публикуване на коментар