вторник, 25 август 2015 г.

Нептун - сила извън нашия контрол


Планетата Нептун символизира сила, която е изцяло извън нашия контрол, тъй като тя е отвъд границите на разума или нещо постижимо за логичния разум. Единственият начин, по който може да бъде разбран Нептун в неговата същност, е да му се подчиняваме; тъй като той, по определение и функция е извън границите. 

Само когато се слеем с Нептун т.е. станем безгранични – ще можем да го опознаем. 

Затова тази планета се свързва с мистицизма, тайната, чувството на единство, духовното развитие и вдъхновението. Казва се също, че представя безформеността, илюзията, разтварянето, въображението и идеализма. За мен, най-полезният начин за описание на същественото значение на Нептун е да се каже, че той представлява нужда да изгубим своето “Аз” в друго състояние на съзнанието (”висше” или “низше” съзнание) и нужда да се изплъзнем от всички ограничения, от ограниченията на материалното съществуване и неговата скука и от ограниченията на индивидуалността и егото. 

Естествено, личността може да се стреми да се измъкне или чрез саморазрушителната, или чрез персонално конструктивната активност. Човек на Нептун може да бъде неуловим или плъзгав или може да бъде много възприемчив за тънкостите и изключително състрадателен (или и двете!).



Възприемане на “влиянието” на Нептун от индивида, символизирано от радикалните конфигурации, домовото положение и транзитите, обикновено се характеризира от чувство на обърканост, нерешителност, “висене във въздуха”. Поне усещането обикновено е такова, когато индивидът едва започва да се сблъсква с него съзнателно и дотогава, когато е достатъчно “заземен”, за да съхрани своето психично равновесие.

Тази обърканост частично произтича от разпространената позиция, която изисква, всеки нов опит отчетливо да се “вписва” в нашите отрано представени ментални категории. Но все пак, никой не може да преуспее, поставяйки граници на Нептун. Как може това, което по природа е безформено и безгранично, да бъде вмъкнато в нашите ограничени концепции и жизнени структури?

С други думи, объркаността и чувството за “висене”, така често изпитвано във връзка с Нептун, се развиват главно, когато личността се съпротивлява на неизбежната дезинтеграция и ликвидация на някои модели в живота ни или някои аспекти на нашата индивидуалност. Тази негативна страна на изявата на Нептун е също значително по-очевидна, както споменах по-горе, когато човек не е “заземен” в материалния свят.

Може да се каже, че докато индивидът не е стигнал до съгласие с натиска, реалностите и задълженията на Сатурн, той не е достатъчно заземен, за да се справи с интензивността и разрушението на която и да е от транс-сатурновите планети.

С други думи, трябва да се вземе интуицията и свободата на Уран и вдъхновението и идеализмът на Нептун и да се направят реални, като се пренесе това съзнание на земята, като се проверят тези нетрадиционни склонности и се включат в ежедневния живот. *(Това е особено необходимо ако рождената карта съдържа точен аспект на Сатурн към Уран или Нептун, особено съвпад, опозиция или квадратура).

Неспособността да се работи вътрешно над тази интеграция с искреност и усърдие, често ще предизвиква или огромно чувство на неудовлетвореност или, в някои случаи, психологични нарушения, които накрая могат да доведат до пълна дезинтеграция на индивидуалността. 


Прекрасен пример за нуждата от сигурно заземяване в практичната реалност, като допълнителен баланс при всяка духовна или психична работа, може да се намери в автобиографията на Карл Юнг “Спомени, мечти, размишления”. В тази книга Юнг пише, че когато е преживявал най-интензивната фаза на своето “сблъскване с подсъзнанието” – през което време се е сблъсквал и свързвал с многобройни архетипични фигури и създания – единственото нещо, което му е позволило да премине през тази пълна трансформация в неговото съзнание, бил фактът, че можел винаги да се обърне назад и да види своето конкретно място в обществото заедно с определените професионални и семейни задължения.

Без такава здрава котва, държаща го на земята, той чувствувал, че лесно би могъл да бъде отхвърлен и психически опустошен, подобно на напълно безпомощна малка лодка по време на океански ураган. Можем да разберем доколко възможно и колко разрушително може да бъде такова опустошение, ако видим резултатите от експериментите с много хора с психотропни препарати, изкуствено отварящи психичните канали пред интензивните вибрации, каквито представляват транс-сатурновите планети.

Много от тези хора възприемаха духовни и психични реалности, които напълно промениха живота им; но повечето от тях, понеже бяха млади и, следователно, нямаха здрави корени в света на практическата реалност, имаха големи трудности при интегриране на това дълбоко разбиране в своята още неоформена индивидуалност.

Борбата за интеграция на такива проблясъци на висшите реалности в развиващата се структура на индивидуалността изисква забележителна трансформация на съзнанието и жизнения стил, която в много случаи накрая се оказва плодотворна и творческа. Но пристигането на другия бряг, след люшкането по вълните на колективното безсъзнателно съвсем не е проста задача; и на практика всеки, който е експериментирал с тези препарати, може да разкаже за тези, които познава и които никога не са достигнали противоположния бряг или все още, след много години усилия, се опитват да намерят нещо стабилно, за което могат да се хванат за подкрепа.

Във всяка рождена карта, факторът, символизиран от планетата в точен аспект с Нептун, е извънредно чувствителен и изтънчен. Обикновено тази чувствителност се проявява като илюзия, самоизмама, обърканост или даже дезинтеграция в това измерение на живота, тъй като Нептун прави личността склонна към нереалистична идеализация или фантазия в конкретната област на живота. Но същите проблеми могат да доведат индивида до плодотворно търсене на решения.

По време на такова търсене на отговори, когато личността разбира, какво всъщност ще научи за висшата реалност, като преживее разрушаване на илюзиите, аспектът на Нептун може да показва практическа и позитивна идеализация и одухотворяване на посочения фактор. Значението на Нептун при духовното търсене на личността ще бъде подробно обяснено в шеста глава; но, тъй като това много рядко се разбира правилно и се обяснява ясно в астрологичните учебници, на двата момента си струва да се спра тук. Казахме, че Нептун отстранява старите подредени модели на съзнанието.

По такъв начин той ни заставя да осъзнаем ограниченията на нашите обичайни възприятия и фактът за съществуването на нещо по-голямо и по всестранно, отколкото сме предполагали. Тази намеса в живота ни, на “нещо” по-унифицирано (но нереално) се възприема от някои хора като дълбоко духовно тайнство или като акт на “милосърдието”. В картата на всеки индивид, когото съм консултирал и у когото активното следване на някакъв вид духовен път е основна житейска работа, аз съм откривал Нептун в съвпад, квадратура или опозиция с лични планети или с Асцендента.

Очевидно, тези “напрегнати” аспекти не са толкова “лоши” за духовните търсачи. Може да се предположи, че енергията, пораждана от такива аспекти, е необходима, за да събуди индивида да “действува” съгласно своите духовни склонности и да полага големи усилия в тази област на живота.

Ч. Е.О. Картър по аналогичен начин е откривал, че тези аспекти с Нептун са по-показателни за художественото творчество и духовния прогрес, отколкото така наречените “леки” аспекти с Нептун. В своята книга Астрологични аспекти, тълкуването на аспектите, което, както предполагам, съдържа по-драгоценни зърна по този въпрос, отколкото която и да е друга книга, Картър пише за “нехармоничните” аспекти между Венера и Нептун следното:

В някои отношения те изглежда водят към по-определени резултати, от тригона и секстила, понеже награждават с божествена неудовлетвореност, с постоянно неуморимо търсене на идеал, който не е лесно осъществим на земята. Това е така особено с въпроса за привързаностите. Идеалите, действително, са много високи, и е възможна постоянна неудовлетвореност от нещата и хората, варираща от раздразнителна или заядлива позиция до благороден стремеж и постоянно старание да се постигне по-пълна реализация на вътрешното виждане.

...Нехармонични комбинации обикновено се откриват в рождените карти на велики артисти. Въпреки че добрите аспекти на тези две планети са естествено по-благоприятни за щастието и за спокойни условия, изглежда, че когато се отнася до постиженията, моралният характер и артистичните способности, нехармоничните аспекти по никакъв начин не са под тях; всъщност те могат да бъдат по-добри предвид това, че могат да пораждат голяма енергия.

Тази “божествена неудовлетвореност”, за която говори Картър, действително често се открива у тези, които имат съвпад, квадратура или опозиция на Нептун с лични планети или с Асцендента. Тази неудовлетвореност идва от факта, че тази планета прави личността чувствителна или я настройва за реалността на невидимите, нематериални сили на живота. Когато индивидът усеща, че има по-фин, висш план на съществувание, който е достъпен за човешкото съзнание, обикновено му е трудно търпеливо да води земно съществуване в материалния свят, който все повече изглежда и се усеща като затвор.

Струва ми се, че ключът към формиране на правилно отношение към нептуновата сила в нашия живот е да осъзнаем, че никакво удовлетворение или освобождение няма да дойде от постоянното търсене на идеал, за който жадуваме във външния свят и че той ще дойде само, когато приемем отговорността (Сатурн!) за това, да направим живота си идеален, посредством собственото си творчество и посвещаване на това. С други думи, ние трябва да се променим отвътре, за да направим това реално. 

Безполезно е винаги нереалистично да се търси съвършена ситуация, било то съвършена работа, идеален брак или дом-картинка с прекрасен пейзаж наоколо. Нептун предразполага личността към “зависимост” от представи, от съвършени образи, към които после иска да избяга, изплъзнала се от болката на ежедневието.

Естествено, на крайно чувствителна личност може да й бъде необходимо да живее в такова обкръжение или да има такава работа, която поне не изтощава психичната й енергия чрез постоянен стрес. Но да се настоява всичко да бъде съвършено преди да го преживеем напълно – преди да му се отдадем напълно – е позиция, която ни гарантира, че никога няма да усещаме вътрешно спокойствие. 

В някои астрологични книги се казва, че Нептун представя нашето чувство за дълг към обществото и другите хора, проявяващо се в крайни случаи като чувство за вина. Това несъмнено е начинът, по който много хора възприемат енергията на Нептун, и може дори да се каже, че Нептун в този случай представлява канал, чрез който трябва да изплатим определени кармични задължения към другите. Но тази зависимост от Нептун е само наполовина вярна, понеже вътрешната мотивация за тези чувства и това поведение е необяснима.

Чувствуваме ли се задължени към другите без причина? Това във всички случаи просто кармичен дълг ли е, който подсъзнателно чувствуваме, че дължим на другите? Или тук има по-общо обяснение? На мен ми струва, че такова чувство на задължение към обществото, към човечеството или към животните идва от факта, че усещаме единството си с всички живи създания. Ако човек интензивно усеща, че е същият като другите човешки създания (или даже, че по същество сме еднакви и с животните), как би могъл да не помогне на този, който се нуждае от помощ?

Всъщност това не е щедрост да дам нещо на другия, който по същество е същият като мен. Това по-скоро е непосредствено задължение; и ако аз не изпълня това чувство на дълг, мога действително да се чувствувам виновен. Но тази тенденция към отъждествяване с всички други хора, въпреки че без съмнение е прекрасно духовно качество, трябва да бъде свързана с практическите факти, или иначе личността се оставя открита за манипулации, използуване и даже изтощаване от изискванията на другите; понеже рядко се среща човек, който да не се нуждае от някакъв вид помощ, някакъв вид подкрепа.

Това, че усещаме себе си единни с огромното цяло на живота, не означава, че вътре в себе си имаме енергията или ресурсите, за да поддържаме всички други живи създания. Трябва да осъзнаем, че Бог също има своята роля в играта. Той ще играе Своята роля, без да обръща внимание на това, което ние правим, така че не е нужно да поемаме Неговите отговорности. Така често откриваме нептунови хора, изливащи всеки грам от своите жизнени сили в напразни опити да удовлетворят ненаситното си чувство на задължение към другите.

Това е неправилно разбиране и неправилно използуване на духовните идеали, често съпроводено от различни форми на самоизмама за сметка на своето високо ниво на духовно развитие. Нептун, вероятно, е най-фината планета в начина си на действие и напрегнатите й аспекти с лични планети често посочват, че личността има фина форма на “духовен егоизъм”. *(Този “духовен егоизъм” е особено разпространен в случаите, когато Слънцето е в съвпад, квадратура или опозиция с Нептун, тъй като Слънцето символично е свързано с егото и съзнателните чувства на индивидуалността.

Същите тези аспекти на Нептун с която и да е лична планета или с Асцендента могат да се изразят също като определена форма на “духовно честолюбие”, явление, обичайно най-често при хора, в чиито карти има квадратури на Нептун, тъй като аспектът квадратура по природа обикновено означава някакъв вид амбиция. Естествено такава амбиция може да бъде насочена или в безплодни опити да се достигне духовна власт, или земна власт в духовно ориентирани групи, или към дисциплинирани и последователни форми на духовна практика, основана на посвещаване на идеал, а не за собствена прослава).

От всичко казано по-горе можем да направим извод, че природата на нептуновото влияние за всеки от нас зависи от нашето отношение към него, от стойността, която му приписваме и от това, как приспособяваме възприятието на фините неща към жизнената си структура. Ако приемем натиска на нептуновите енергии с открит разум и душа, можем да изпитаме извисено духовно възприятие, въображение и вдъхновение. Могат да се видят архетипични образи и да се усети вечната реалност. Както Д. Ръдиар пише, Нептун е, “на всяко ниво лекуващата и поддържаща сила на целостността на цялото”.

Дейн Ръдиар пише: 

...за този, чиято душа е станала почитаема светиня на живия Бог, чиято окръжност на собственото “Аз” включва потенциално цялата вселена, чийто разум е установил своите формулировки от гледна точка на съгласуваност на всички противоположности, без да оставя нищо извън своята всеобхватна, многоизмерна логика – на него Бог отговаря с Милосърдие.
Положението на Нептун в домовете на рождената карта, показва къде този потенциал за милосърдие, за настройка на трансцендентните влияния засяга най-непосредствено живота на личността. Но той показва само потенциалът за изпитване на милосърдието или духовната реалност. Личността може, разбира се, да възприема нематериалните сили и психичната чувствителност или конструктивно (която Д-р Уйлям Дейвидсън е нарекъл “ангелско благословение”, отнасяйки я към формата на висшата защита и ръководство), или саморазрушително (собственичество, измама или разпиляване на своите енергии).

Как точно тази фина нептунова енергия и измерения на живота ще бъдат интегрирани в нашата жизнена структура, зависи до голяма степен от това, доколко сме честни, смели и практични. Личността трябва да бъде заземена в сатурновата реалност, за да може напълно да оцени и използува възвишаващият аспект на нептуновите измерения на живота.

Както споменах по-горе, когато говорех за сблъсъка на Юнг с подсъзнанието и неговата благодарност, че е бил заземен в материалния свят от работата и задълженията си, ако личността иска да се открие за влиянието на Нептун без да потъне в хаоса, трябва да интегрира сатурновите потребности от здраво отношение към целия живот. Как можем да оценим стойността на безграничното, ако не сме установили жизнените си модели в определени граници?

Качествата, изисквани, за да станем канал за висшата изява на нептуновия принцип, са доста редки, тъй като – в края на краищата - може ли някой от нас да претендира, че е свободен от самоизмама, нереалистични фантазии или желание да се изплъзне от грубата реалност? По тази причина положението на Нептун в домовете на радикалната карта за повечето от нас показва област на живот и област на изпитание, която сме склонни да идеализираме, или да отбягваме, обикновено мотивирани от малко разбрани подсказвания на подсъзнателния или свръхсъзнателния разум.

Именно в тази област на изпитание ние търсим идеал, вярваме в това, в което искаме да вярваме; подтикът да се изплъзнем от тази област на живота, предполагам, често изхожда от подсъзнателния страх, че рязкото и непосредствено сблъскване с нея ще разкрие пустотата на нашата самоизмама. Затова често предпочитаме да се оставяме в неведение, по-скоро да съхраняваме нашите усещания за тайните, отколкото да рискуваме да осъзнаем нещо, което така дълго сме идеализирали, което всъщност не е толкова ценно, както сме искали да вярваме.

Струва ми се, че често отъждествяваме някоя област на земно изпитание с най-дълбоките си духовни стремежи; и резултатът е объркване. Изисква се остро умение да се ориентираме (Дева! – противоположния знак на знака на Нептун Риби), което да ни позволи да си изясним, кое действително е свързано с нашия духовен растеж, а кое е просто област на живот, която както сме се надявали, (може би през живота), ще удовлетвори духовният ни стремеж и усамотение.

Често съм искал да знам не са ли свързани Уран, Нептун и Плутон в радикалната карта с изразяване на знания, придобити или в минали животи, или между земните прераждания. Уран е известен като планета на интуицията, оригиналността и гениалността. Откъде идва тази интуиция и ново познание? 

Нептун показва способност към мечти и въображение и чувство за мистично единство, което очевидно са аспектите на опита, далеч от материалната реалност на ежедневния живот. Може би контактът с Нептун в картата показва неуловимо раздвижване на ментални образи или преживявания, с които сме се срещали преди, може би между земните животите в други измерения?

 Може би контактът с Уран показва настройка на знанието, което е било отдавна напълно усвоено и което само сега се готви за изразяване в този живот. Глава 11 ще осветли този въпрос, понеже психичните изследвания на Едгар Кейси широко изследват връзката на планетната настройка с изпитанията на душата между земните животи.

Всички транс-сатурнови планети представят нива на съзнание, в които ставаме доста безлични. Всички те потенциално се занимават с по-фините измерения на живота и трансформиращите енергии. И трите са свързани с типовете психични сили, така наречената интуиция, екстрасензорни възприятия и подобни видове чувствителност. Но всяка от тях е различна, нито една от тях сама не бива да се нарича планета на “интуицията” или психична сила. 

1 коментар:

  1. The Golden Nugget Casino in Durant - KC Business Directory
    Find 충청북도 출장마사지 The Golden Nugget 하남 출장마사지 Casino, 전주 출장마사지 Durant, OK (720) 791-7646, with 태백 출장안마 a 양산 출장마사지 location map, reviews, ratings, & phone number. Leave a rating and review.

    ОтговорИзтриване