понеделник, 10 декември 2018 г.

Знание + Интуиция = Юпитер (Мъдрост)



В астрологията символите и символизмът са ключовете за разбиране на понятията и това е особено вярно за планетите, които имат хиляди години история в описването им, като символи.

Юпитер е петата планета на слънчевата система и първата от Социалните планети или външните планети, заедно със Сатурн, която е като нейния противоположен полюс.

Всъщност Сатурн е свиването, а Юпитер е Разширението.






Юпитер в наталната карта представя тази част от вашата психика, която ви кара да растете във всеки аспект от живота ви, но преди всичко като човешка същност. Разширената сила на Юпитер работи за повишаване на осведомеността и вътрешното богатство, което може да премине само през ума и душата.


Затова Юпитер е жажда за знание, воля да се знае "защо", а не непременно да се използва за практически цели, а просто да се разбере как работи Космоса. Това разширява визията ви за живота и издига вашето съзнание и в последствие това води до промяна и еволюция. 

Еволюцията е ключовата дума на Юпитер.

Силен Юпитер в картата на раждане означава способност да се развиваш постоянно, да подобряваш целия си живот, благодарение на дълбокото отражение, което се случва след всяко ново придобиване на познание.

Ето защо Юпитер е планетата на философията, от древногръцката: "филия - София" = "любов към знанието".

Хората със силен Юпитер  често са полихедрични и еклектични, като те учат много различни дисциплини и правят много дейности по едно и също време и дори са добри във всички тях.

Великата способност на Юпитер да свърже и обедини всички парчета от различни въпроси, познания и преживявания, му дава голяма интуиция - дарбата да разбереш хората, ситуациите, контекстите и да видиш "голямата картина" преди всичко да е напълно показано ,

Тази силна връзка с интуицията е добре изразена от алхимическия символ на Юпитер, който показва интимната връзка с основната Планета на чистата интуиция: Луната. 

В действителност, алхимическият символ на Юпитер се формира от Vinegar -Земя (Материя) и Среброто - Луна (Несъзнавано / Емоции / Интуиция), обединени, за да образуват Tin (Юпитер / Мъдрост).

Символът "полумесец" е поставен в "източната точка" на кръста на материята, защото трябва да погледнете този кръст като кръста на небесната диаграма (натална карта), съставена от 4 точки AC, DC, MC, IC. Това е изгряващата луна, която ръководи материята: 

Интуитивният план опложда и подхранва Материалния план.

Знанието и интуицията заедно създават Мъдростта, способността да се разпознават доброто от злото, да се правят правилни избори. Така че Юпитер представлява вашата мъдрост и следователно това е вашият морал и вашето чувство за справедливост.

В митологията бог Юпитер (Зевс) възстановява справедливостта, побеждавайки баща си Сатурн (Хронос), който не позволява на синовете и дъщерите си да живеят. Алегорично, Юпитер / Зевс е Енергията (светкавицата), която разрушава твърдите вериги на Времето (Сатурн / Хронос). Различно от предшествениците си Сатурн и Уран, които искат да бъдат самотни тирани, бог Юпитер избира да бъде избран цар, който споделя власт, светове и слава със своите божествени братя и сестри.

Естествени лидери  заобиколени от много приятели и хора, които ги обичат, това е нормално условие за онези, които имат силно и положително влияние в наталните си карти. Това е доста очевидно: знание, интуиция, мъдрост, справедливост; всички тези черти правят очарователен и харизматичен всеки човек и така той лесно спечелва симпатиите и става един естествен ръководител.

Кралят, Учителят, Отецът, са архетипи, които принадлежат на Юпитер, който е бил Царят на боговете. Дори "свещеникът" е архетип, който принадлежи на тази планета, не е непременно свещеник с религиозно значение, а този, който прави свещените операции и живее в духовната страна на живота. 

Той е този, който търси най-висшите аспекти на душата, благодарение на своето философско мислене, невероятната си интуиция и чувството за справедливост и хармония, което неизбежно го кара да мисли за превъзходните равнища на съществуване. Голямото любопитство на Юпитер го принуждава да изследва тези равнища; това е необясним вътрешен импулс, който го изтласква отвъд всяка граница, в този случай дори материалните ограничения.

 "Разширяване" отново е ключовата дума.

Твърдостта на чистата рационалност и схемите на логиката се превръщат в бреме и ограничават, което Юпитер не може да приеме. Лицето на Юпитер няма нужда от тях, защото всичките му вродени добродетели му казват какво да прави; той "чувства" какво е правилно да прави и къде е правилно да отиде, така че той продължава напред с вяра.

"Вярата" е друга психологическа черта, която Юпитер въплъщава. Това е 360 ° вяра: Вяра в Бога, вяра в Космоса, вяра в бъдещето, вяра в себе си, вяра в други хора.

Така че Юпитер разширява дори самочувствието, оптимизма, ентусиазма и доверието в други хора.

Ето защо хората със силен Юпитер са изключително общителни. Те обичат да имат много приятели,  понякога много различни от тях самите, защото отново търсят преживявания и гледните точки на другите, за да се обогатят.

Юпитер е в състояние да даде дълбока любов към другите и следователно голямо състрадание. Това прави човека на Юпитер надежден и верен приятел.

Всичко това е съвсем ясно, ако знаете, че Юпитер е планетата на 4-та Сефира в кабалистичното дърво на живота, Сефира нарича "CHESED", което означава: - Любов, Милост -. Това е свята сефира на добрия крал, който се грижи за всички, управлявайки със справедливост и хармония и прави царството процъфтяващо.

Сефира също се управлява от архангел Задкиил, чието име на иврит означава "Божията благодат" или "Божията правда"; това отново подчертава връзката на Юпитер с любовта, справедливостта и щастието. 

Освен това Задкиел е Архангелът на свободата, който се бори заедно с Архангел Михаил срещу силите на злото.

Свободата и независимостта са важни черти за тези, които имат силен Юпитер в графика си на раждане. Тези хора трябва да бъдат свободни и независими, за да следват своята собствена мисия.

Разширяване, растеж, просперитет: всички тези концепции са подчертани дори от алхимическите атрибути на Планетата Юпитер. Всъщност, Юпитер е "горещ и влажен", а температурата му е съвършена, за да процъфтява във всяко поле на живота ви, докосва, според знака на зодиака и астрологическата къща, където е разположена.

Планетите не принадлежат към Елемент, както обикновено се вярва; те имат инструменти [горещи, влажни, сухи и студени], взети от 2 генераторни сили: Слънцето [Heat] и Moon [Humid]. Така че това прави Планетите подобни на Елементите, които също притежават Инструменти.

За разлика от Венера, Юпитер също е горещ и влажен, но Юпитер е по-горещ от влажен заради неговото величие; Така че той може да събере много светлина и топлина от Слънцето, за да ги преразпредели (разбира се, трябва да погледнете това алегорично, а не буквално). Всъщност можем да разглеждаме Юпитер като Слънце в по-висша равнина:

В психиката Слънцето представлява Съзнанието, докато Юпитер представлява Супер-Съзнателното.

Внушителното гравитационно поле на Юпитер взаимодейства с това на Слънцето, за да направи стабилната и балансирана Слънчевата система.

Техният паралелизъм се подчертава и от техните цикли.

Слънцето преминава 1 месец във всеки знак на зодиака - Юпитер прекарва 1 година във всеки Зодиак.

Слънцето се нуждае от 12 месеца, за да направи пълен завой на Зодиака - Юпитер се нуждае от 12 години, за да завърши завъртането на Зодиака.

Същият цикъл, в различен мащаб.

Цикълът на Юпитер е много важен цикъл в астрологията и е важен и във всяка култура по света, например, китайската астрология е изцяло базирана на цикъла на Юпитер.

Цикълът на Юпитер винаги означава важна фаза от нашия живот. Неговото връщане на първоначалната му позиция в нашата Натална карта на всеки 12 години често отразява събития или решения, които произвеждат еволюция в нас, разбира се, според знака на Зодиака и Домът, където е поставен.

Но дори и Юпитер винаги да се счита за "fortuna maior" (основно богатство) и има общо положителни значения и ефекти в нашата психика, трябва да помним, че нищо не е съвършено и че планетите не са разделени в "добри и лоши ". Всяка планета има ярките си страни и дори сенчестите й страни и така е също и при Юпитер.

Подобно на всяка друга планета, Юпитер би могъл да изрази сянката си, когато е разстроен от други фактори в Наталната графика, например, когато е засегнат от някои положения (detrimet, fall, etc.), или когато някакъв дисхармоничен аспект му създава проблеми. ( Квадратчета, опозиции, и т.н.). 

Една от основните сянка на Юпитер може да бъде несъстоятелност, защото силен Юпитер в Наталната графика прави човек, изпълнен с много различни интереси, и е лесно за него да бъде бързо ентусиазиран за много проекти и дейности в живота си. Въпросът е, че той не може да бъде в състояние да се фокусира правилно върху тези проекти; той започва нов проект, пълен с мотивация, но когато някаква друга дейност хваща неговия интерес, той лесно се отказва от предишния си проект. Така че той може да бъде непостоянен и неспособен да завърши това, което започва.

Това може да е така и в личните отношения или в любовните отношения: Понякога той е най-добрият приятел, който някога сте имали, и  изчезва напълно в деня в който някой друг е хванал неговия интерес и внимание.

В една връзка, един ден той е най-добрият партньор, пълен с внимание към вас и влюбен, а друг ден мисли за някой друг, който току-що е срещнал.Това лесно може да доведе до невярност.

Друга сянка, може да бъде неудовлетворението. Юпитер винаги жадува за нещо ново и дори когато постига отлични резултати в това, което прави, една раздразнена експанзивна сила може да го накара да се чувства постоянно неудовлетворен, защото иска повече, иска по-добре, иска по-голям.

Разочарованието е и сянката на Юпитер, която може да се изрази, когато е особено слаб или депресиран. Ако оптимизмът, ентусиазмът и вярата са потиснати, те трябва да се борят за намиране на начин да изразят себе си, така че за тези, които имат слаб Юпитер, може да е наистина трудно да вярваш в нещо, да вярваш на някой друг или дори да се доверяваш , Всяко малко разочарование от живота става доказателство, че един по-добър свят не е възможен и че е безполезно да правиш нещо за да промениш това; Следователно може да е лесно за тези хора да развиват недоверие, скептицизъм и цинизъм.

Освен това разочарованието води до липса на мотивация, а липсата на мотивация ще доведе до мързел, другата сянка на Юпитер.